k ben Nelleke, 59 jaar en wil je graag iets vertellen: Met Osteopatie kwam ik in aan raking door de enthousiaste verhalen van mijn dochter. Ik had er wat over gelezen maar kon me er niet echt veel bij voorstellen. Ik had last van hielspoorklachten, zat niet goed in mijn vel en kon “niet verder”. Na een kort inleidend gesprek mocht ik op de behandeltafel gaan zitten en later liggen. Tijdens een onderzoek door vaardige handen en rustige bewegingen vertelde mijn lichaam zelf het verhaal. Storing in mijn systeem, vastgelopen! Door de intense maar rustige behandeling kwam er ruimte vrij. In mijn geval stroomden de tranen uit mijn ogen. Veel om op te ruimen. Het voelde goed en veilig, zonder woorden. Alles mag er zijn! Het advies om naar de fysiotherapeut te gaan heb ik naast me neergelegd. Het voelt beter om op deze manier verder te gaan. Heel worden is iets anders als symptoom bestrijden.

Osteopatie is ingrijpend op een heel natuurlijke manier en ik ervaar het als prettig en ontspannend.

Dank je wel!

Met osteopathie ben ik al meer dan twintig jaar vertrouwd. Ruim tien jaar geleden heb ik Johan Delrue leren kennen. Johan was toen als osteopaat werkzaam in de praktijk van Roeland Nuyts te Brasschaat.

Toen Johan mij enkele jaren geleden vertelde dat hij een nieuwe praktijk in Etten-Leur was gestart, moet ik volgens mij een van zijn eerste patiënten zijn geweest. Jaren heb ik rond gelopen met nekklachten, pijn in het lage bekkengebied, spanning in het linkerbeen, soms uitstralend tot in de linkervoet. Ik ging toen door het leven als een brok opgebouwde spanning. Deze spanning was voor een groot deel ook te wijten aan mijn toenmalige sportbeoefening, namelijk fitness. Ontspannen in de letterlijke zin, heb ik pas geleerd nadat Johan mij heeft doen inzien dat het trainen met gewichten voor mij niet de beste vrijetijdsbesteding was. Maar, wat dan wel?

Zo ben ik mij gaan wijden aan het fervent beoefenen van yoga. Had ik dat maar eerder gedaan. Wat is het toch heerlijk om te kunnen loslaten, zowel lichamelijk als geestelijk en even die gedachten een plaats te kunnen geven. In tegenstelling tot vroeger is de osteopathie nu meer onderhoudend. Samen met yoga is het voor mij de uitkomst om zo ontspannen en flexibel mogelijk door het leven te gaan.

De eerste keer kwam ik bij u omdat een kennis mij door had verwezen naar u omdat ik veel last had van spanningspijnen bij psychische klachten. Ik kon moeilijk relativeren wat me uit balans haalde. Ik stond open voor de behandeling en dacht baat het niet dan schaad het niet…

U merkte dat mijn lichaam geheel onder spanning stond en dacht dat dit kwam omdat ik het mogelijk spannend vond. Dat was echter niet zo. Ik was blij dat ik eindelijk de keuze had gemaakt om voor mezelf hulp in te schakelen. Als psychiatrisch verpleegkundige lukt het me aardig om voor anderen te zorgen maar voor mezelf zorgen blijkt toch moeilijk te zijn.

Tijdens de behandelingen gaf u ook goede duidelijke uitleg over hoe het lichaam functioneert en wat er bij mij aan de hand was. Dit vond ik prettig om te weten. U heeft mij een persoonlijkheidstest laten doen en er kwam uit dat ik behoorde uit de groep 2 van het enneagram. Dit was niet verrassend maar het heeft me wel mijn ogen doen openen. Dit ga ik in de toekomst zeker gebruiken.  Ik heb de behandelingen als erg prettig ervaren en het heeft mij opgeleverd dat ik weer beter kan relativeren en meer in balans ben. U heeft een rustige houding en uitstraling en  dat zorgde ervoor dat ik me op mijn gemak voelde.

Momenteel gaat het goed met me. Ik merk dat ik me wel aan uw adviezen moet blijven houden (voldoende water drinken/ oefeningen) om dit ook zo te houden, als ik nu een dag minder goed in mijn vel zit dan wordt ik me weer bewust van deze adviezen en gaat het snel weer beter.

Mocht het zijn dat ik merk dat mijn lichaam weer onder spanning komt te staan, zodat ik minder goed kan functioneren/relativeren dan neem ik weer contact met u op.

Ik had al een hele tijd last van hoofdpijn, eigenlijk iedere dag en soms heel erg. Ik ben met mama meegegaan naar Johan. Eerst gaat hij vragen stellen, wat er aan de hand is en waar je last hebt. Dan trek je je schoenen uit en kijkt hij naar je rug en je nek en je schouders. Dan gaat hij je behandelen op de tafel. De eerste keer deed dat best wel een beetje pijn, maar de tweede keer al minder en had ik daarna ook veel minder last van hoofdpijn.

Na de behandelingen ben ik erg moe en heb dan hoofdpijn, maar de dag erna had ik daar geen last meer van. Ik ben nu 3 keer geweest en heb bijna nooit meer hoofdpijn. Tijdens de laatste behandeling deed ik lekker mijn ogen dicht en daar werd ik heel zen van en ontspannen. Johan is heel aardig en soms kan ik hem niet goed verstaan en dan zegt mijn moeder wat hij bedoelt. Ik ben heel blij met Johan, want hij heeft me goed geholpen.

Als verpleegkundige moet je met rugklachten leven, dat dacht ik 20 jaar lang, dat hoort min of meer bij het beroep. Maar: waar een wil is, is een weg. Op advies van mijn ergotherapeut en masseur ben ik naar een osteopaat (Johan Delrue) gegaan. De ontvangst was warm en hartelijk. Er is wetenschappelijk manueel onderzoek gedaan, waaruit bleek dat niet alleen mijn onderrug maar ook mijn bovenrug, nek en andere organen niet goed in balans waren. Na enkele behandelingen was niet alleen mijn rugpijn nagenoeg verdwenen, maar ook de nare, zware hoofdpijnen en nekpijn waar ik vrijwel wekelijks last van had, zijn weg! Dankzij Johan heb ik niet alleen geen rugklachten meer, maar is ook kwaliteit van mijn leven er echt aanzienlijk op vooruit gegaan. Ik kan bijvoorbeeld weer uren wandelen zonder rugproblemen, het is wonderbaarlijk. Nu hoef ik nog maar 4 keer per jaar naar mijn osteopaat voor “onderhoud”…

Een aantal jaren geleden ben ik bij het Osteopatisch Centrum Etten-leur terecht gekomen met aanhoudende schouderklachten en maag-/darmklachten. Na een aantal behandelingen bij osteopaat Kris Coelus waren de schouderklachten verdwenen en de maag-/darmklachten aanzienlijk minder.

Ik ga nu standaard een aantal keer per jaar naar het Osteopatisch centrum voor “onderhoud” of bij bepaalde lichamelijke ongemakken. De osteopaten bij deze praktijk verstaan hun vak zeer goed en weten waar ze mee bezig zijn.”

Tot binnenkort weer.