Veelgestelde vragen

Natuurlijk is het doel van de behandeling om uw klachten te verminderen. Er is geen garantie dat uw klachten direct na de behandeling ook echt verminderen. Vaak merken mensen direct na de behandeling wel verlichting van de klacht, maar dit is bij iedereen anders en kan soms wat meer tijd in beslag nemen. Hier houden we bij een vervolgconsult rekening mee.

Het is ook mogelijk dat u een verergering van uw klachten ervaart na de behandeling. Ook kunnen andere symptomen, die u niet direct in verband brengt met uw huidige klachten, zich voordoen. Hierbij kunt u denken aan spierpijn, emotionele veranderingen, hoofdpijn of veranderingen in de slaap- en/of menstruatiecyclus. U hoeft zich hier geen zorgen over te maken. Het is logisch dat uw lichaam last krijgt na een behandeling. Dit komt omdat u al maanden of misschien zelfs al jaren rondloopt met uw klachten, voordat u bij de osteopaat terechtkomt. De osteopaat probeert dan in zo min mogelijk behandelingen uw lichaam weer in balans te krijgen. Hierbij worden vastzittende weefsels losgemaakt waardoor er afvalstoffen in het lichaam vrijkomen. De bijwerkingen die u kunt ervaren na de behandeling, verdwijnen meestal binnen 24 uur, al hoeft u zich ook geen zorgen te maken als dit langer duurt.

  1. STRESSKLACHTEN

Er is bijna niemand die geen last heeft van stress, of dit nu in meer of mindere mate is. Iedereen is anders en daarom kan niet iedereen even goed met stress omgaan; iets waar u zich niet voor hoeft te schamen. Wij zijn gespecialiseerd in het behandelen van stressgerelateerde klachten en zorgen er met onze behandelingen voor dat het neurovegetatief zenuwstelsel weer in balans komt. Dit stelsel stuurt de organen aan en werkt autonoom. Hier heeft u geen bewuste invloed op.

Stressgerelateerde klachten kunnen psychosomatisch van aard zijn. Hierbij kunt u denken aan klachten in de buikstreek (vage abdominale symptomatologie), tandenknarsen, spanningshoofdpijn, hyperventilatie en angstaanvallen.

  1. VERMINDERDE DOORBLOEDING

Heeft u last van verminderde doorbloeding van het lichaam of bepaalde lichaamsdelen, dan kunt u ook terecht bij de osteopaat. Heeft u bijvoorbeeld vaak koude handen, dan kan verminderde doorbloeding een oorzaak zijn. Wij zijn gespecialiseerd in het behandelen van klachten die veroorzaakt worden door een verminderde doorbloeding.

We kunnen voornamelijk helpen bij aambeien, darmklachten, inspanningshoofdpijn en constipatie. Heeft u last van extreme moeheid? Dan is het belangrijk dat de huisarts eerst ernstige pathologieën zoals schildklierproblemen en de ziekte van lyme uitsluit.

  1. BEWEGINGSBEPERKINGEN VAN ALLE GEWRICHTEN

Bewegingsbeperkingen zijn een van de hoofdzaken waar wij ons op richten. Dit kan echter heel divers zijn en kan te maken hebben met vrijwel alle delen van het lichaam. Denk hierbij aan organen, maar ook aan uw nek, hoofd, armen en benen. Hierin hebben we twee specialisaties: het direct oplossen van bewegingsbeperkingen van het bewegingsapparaat en het oplossen van bewegingsbeperkingen van het bewegingsapparaat waardoor symptomatische klachten van het longsysteem en darmstelsel worden veroorzaakt. We lichten beide specialisaties toe:

Problemen die we simpelweg ‘bewegingsbeperking van het bewegingsapparaat noemen’ kunnen bijvoorbeeld het thoracic outlet syndroom zijn. Dit is een uitstralende pijn vanuit de schoudergordel naar de bovenste extremiteiten (schouder- arm- en handregio). Verder kunnen bewegingsbeperkingen, pijnen of acute blokkades van de gewrichten optreden: tendinitis (peesontsteking), bursitis (slijmbeursontsteking), en kapsuloligamentaire instabiliteit of rigiditeit. Ook aspecifieke lage rugklachten zoals lumbago (pijn in de onderrug of lende) en ischialgie (zenuwpijn in de rug tot het been) vallen onder bovenstaande noemer. Nek- en schouderpijn vatten we samen onder de term cervicobrachialgie en klachten ten gevolge van foutieve gangbeweging kunnen shin splints (pijn in scheenbenen) en patellofemorale conditis (pijn bovenop de knie) zijn.

Eerder genoemde bewegingsbeperkingen van het bewegingsapparaat waardoor symptomatische klachten van het longsysteem en darmstelsel worden veroorzaakt kunnen worden onderverdeeld in vier delen: kortademigheid, hyperventilatie, dysfagie en darmproblemen. Dysfagie is moeite bij het slikken en kan bij zowel volwassenen als kinderen en pasgeborenen voorkomen.

Tijdens de zwangerschap is het erg belangrijk dat het lichaam goed functioneert. U wil zoveel mogelijk bewegingsvrijheid behouden en osteopathie kan hierbij helpen. We kunnen namelijk bepaalde technieken gebruiken om nek- en schouderklachten, misselijkheid, spijsverteringsproblemen, hoofdpijnklachten, harde buiken, bekkenbodemklachten en rug- been en bekkenklachten te verhelpen. We kunnen de bekken zo mobiel mogelijk houden waardoor zowel u als uw baby meer bewegingsruimte heeft.

Niet alleen tijdens de zwangerschap, maar ook na de zwangerschap kunt u door osteopatische behandelingen weer in balans komen. Zo kunnen pijnklachten na de zwangerschap verlichten en verminderen. De osteopaat kan u hier zeker bij helpen zodat u zo snel mogelijk kunt herstellen en optimaal van uw baby kunt genieten.  

Osteopathie kan zeker helpen bij vruchtbaarheidsproblemen. Lukt het u en uw partner niet om zwanger te worden? Breng dan een bezoek aan de osteopaat. Er kunnen bijvoorbeeld verklevingen in de onderbuik zitten die veroorzaakt zijn door ontstekingen of operaties, waardoor de doorbloeding van de eierstokken en baarmoeder niet optimaal is. Zo wordt de kans op een zwangerschap alleen maar kleiner. De osteopaat kan manuele technieken uitvoeren waardoor de verklevingen zullen verminderen en de doorbloeding zal verbeteren. Zo kan het lichaam klaargemaakt worden voor een zwangerschap.

Een zwangerschap kan de mooiste periode in uw leven zijn, maar het kan ook problemen met zich mee brengen. Veel zwangere vrouwen hebben bijvoorbeeld last van maagzuur, hoofdpijn en rugpijn. Het is natuurlijk logisch dat deze klachten ontstaan; een zwangerschap treft natuurlijk heel uw lichaam. Een osteopaat kan u helpen om de zwangerschap zo prettig mogelijk te doorstaan en helemaal klaar te zijn voor de bevalling.

Bekkeninstabiliteit is een geval apart als het aankomt op zwangerschapsklachten. Tijdens de zwangerschap zorgen hormonale veranderingen ervoor dat onder andere de gewrichtsbanden verweken, zodat het bekken flexibel genoeg is om tijdens de bevalling het kind door te laten. Door stress en het gewicht van de baby kunnen daardoor echter wel extra rug- en bekkenklachten optreden. Voornamelijk traplopen is dan pijnlijk aan de voorzijde van het bekken. De osteopaat kan manuele technieken uitvoeren om u te helpen de klachten te verminderen.

In principe kunt u gewoon uw normale kleding aanhouden. Het is voor uzelf en voor de osteopaat fijn als u makkelijke en zo los mogelijk zittende kleding draagt. De osteopaat kan u vragen om een kledingstuk uit te trekken als het nodig is omdat de kleding de behandeling in de weg zit. U heeft echter altijd zelf de keus om het te weigeren of om eerst meer uitleg te vragen.

‘Kraken’ is iets waar veel mensen aan denken als ze aan de osteopaat denken. Kraken is het manipuleren van de gewrichten, iets wat osteopaten in principe goed kunnen en volledig veilig kunnen doen gezien het een deel van de opleiding is. Toch kiezen wij ervoor om deze techniek niet zo vaak toe te passen en kiezen we voor een techniek die minder belastend is voor het lichaam.

De osteopaten die bij ons op de koepel staan zijn vaak speciaal opgeleid door professoren die verbonden zijn of waren aan de Universiteit van Gent. Zij volgen verschillende medische vakken zoals fysiologie, histo- en cytologie, embryologie, biochemie, neurologie en anatomie. Deze medische kennis is noodzakelijk om osteopathie op een goede manier uit te voeren.

Daarnaast maken we gebruik van basisprincipes die zo holistisch zijn we een strategie om een lichaam te behandelen niet kunnen veranderen. We doen dit zelfs niet voor wetenschappelijke doeleinden, omdat dit afbreuk doet aan de kracht van de behandeling.

Er komen geen meetinstrumenten of apparaten kijken bij osteopathie. Het gaat hier namelijk puur om de persoonlijke interactie tussen twee mensen. Dit heeft wel een klein nadeel; we gebruiken ook geen meetinstrumenten waardoor het soms moeilijk kan zijn om resultaten te meten. Hier gaat het echter ook niet om, wij vinden het het belangrijkst dat u zich beter gaat voelen. Vermindering of zelfs verdwijning van pijn, meer bewegingsvrijheid en een rustiger lichaam en rustigere geest zijn dan het resultaat.